IZANAGI – Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023
ediția a III-a: spiritualitate

Festivalul de animație japoneză IZANAGI revine cu a treia ediție în weekendul 3-5 martie 2023 la Cinemateca Eforie din București, cu filme marca Studio Ghibli.

program:

03.03.2023, vineri:
ora 19:00: Mononoke-hime Princess Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki, 134’, 12+) | cu sprijinul Ambasadei Japoniei

04.03.2023, sâmbătă:
ora 13:00: Mononoke-hime Princess Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki, 134’, 12+) | cu sprijinul Ambasadei Japoniei
ora 16:00: Kaguya-hime no Monogatari / The Tale of Princess Kaguya 
(2013, r. Isao Takahata, 137’) | adoptat de Takumi
ora 20:00: Bakemono no Ko / The Boy and The Beast
 (2015, r. Mamoru Hosoda, 119’) | adoptat de NoctisArt

05.03.2023, duminică:
ora 16:00: Momo e no TegamiA letter to Momo (2011, r. Hiroyuki Okiura, 120’) | adoptat de Japanos
ora 18:00: dezbatere cu Alice Teodorescu | intrare liberă, în baza unui bilet la o proiecție
ora 20:00: Sen to Chihiro no Kamikakushi / Spirited Away (2001, r. Hayao Miyazaki, 125’)  | cu sprijinul CSRJ-AH

1. Accesul la eveniment se face pe baza biletului achiziționat. Locurile în sală sunt garantate până cu 5 minute înainte de începerea evenimentului. După începerea filmului, pentru a nu strica experiența de vizionare a spectatorilor, accesul în sală este restricționat. În cazul neprezentării la proiecție sau întârzierii, nu se va returna contravaloarea biletului. [ATENȚIE] Deținerea unui abonament nu garantează accesul la proiecții. După achiziționarea abonamentului, deținătorul său trebuie să-și facă rezervare, în mod gratuit, prin platforma de ticketing, la proiecțiile dorite.

2. Filmele au sunetul original, în japoneză, și subtitrare în limba română.

3. Vă rugăm, pentru a avea cu toții o experiență de cinema cât mai bună, nu intrați în sală cu mâncare sau băuturi, închideți telefoanele mobile și nu vorbiți în timpul proiecției.

4. Prin înscrierea la eveniment, confirmați că sunteți de acord ca datele dumneavoastră să fie stocate de IZANAGI – Japanese Film Festival în scopul comunicării despre festival și proiectele noastre. Pe durata evenimentului, se va filma și se vor face fotografii. Prezența dumneavoastră reprezintă acordul ca aceste materiale să fie folosite de organizator în scopuri de promovare.

În cultura japoneză, există un simț foarte puternic al armoniei, fie că vorbim de cea cu noi înșine, fie de cea cu alți oameni sau cu alte elemente. Armonia este calea către menținerea păcii. Fiind un concept de bază al celor mai răspândite religii din spațiul japonez, budismul și șintoismul, japonezii caută să arate respect forțelor naturii și relațiilor de interdependență dintre oameni, pentru a putea păstra o conexiune benefică de ambele părți. Festivalul IZANAGI își propune, printr-o selecție de cinci filme, să exploreze spiritualitatea societății japoneze așa cum este ea portretizată în anime, concentrându-se pe ce înseamnă armonia cu sine, cu trecutul și viitorul, cu destinul, dar și cu forțele divine și umane care influențează viețile personajelor.

Mononoke-hime (Princess Mononoke, 1997, r. Hayao Miyazaki):
despre armonia interioară și exterioară

Prințul Ashitaka provine dintr-un trib persecutat, care trăiește în armonie cu legile naturii. El este nevoit să-și părăsească oamenii pentru a căuta un leac pentru un blestem abătut asupra sa.

În călătoria lui, Ashitaka ajunge să fie prins într-un conflict dintre oamenii ce exploatează pădurile și zeii care vor să le apere și au jurat răzbunare. Ashitaka trebuie să-și păstreze calmul și să convingă cele două părți că războiul nu rezolvă nicio problemă. Blestemul îi amenință în permanență viața și se dovedește că a câștiga încrederea celor două părți e mai greu decât ar fi părut.

Filmul prezintă importanța armoniei dintre natură și omenire, subliniind prin accente șintoiste faptul că natura are suflet și voință la fel de puternice precum oamenii.

Sen to Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away, 2001, r. Hayao Miyazaki):
despre maturizare și legătura cu lumea de dincolo

Chihiro nu e împăcată cu faptul că părinții ei au decis să se mute în zona rurală. În drumul spre noua casă, se rătăcesc și ajung în ceea ce părea a fi un parc de distracții abandonat, unde lucrurile iau o întorsătură supranaturală. Familia intră pe un tărâm al spiritelor, unde părinții lui Chihiro sunt pedepsiți pentru lăcomie, iar ea e nevoită să găsească de una singură o cale de scăpare.

Cu multe creaturi desprinse din legende și mituri șintoiste, Spirited Away surprinde prin interacțiunile inedite dintre uman și supranatural și prezintă o poveste în care Chihiro învață cum să-și creeze singură armonia de care are nevoie.

Momo e no Tegami (A Letter to Momo, 2011, r. Hiroyuki Okiura):
despre durere și spiritualitatea care vindecă

Plină de regrete pentru cuvintele grele spuse tatălui său înainte ca el să aibă un accident, Momo se mută cu mama în casa bunicilor. Fiind departe de tot ce era cunoscut pentru ea și neînțelegând comportamentul mamei, Momo se simte singură. Când trei spirite bizare și înfricoșătoare încep să facă tot felul de farse prin casa lor, Momo intră într-o aventură care o ajută să se înțeleagă pe sine și pe părinții săi.

Plin de elemente de folcor, filmul se concentrează pe relația foarte strânsă dintre tărâmul spiritelor și cel al oamenilor, dar și despre importanța relațiilor armonioase cu familia și procesarea emoțională a traumelor prin care trecem.

Bakemono no Ko (The Boy and The Beast, 2015, r. Mamoru Hosoda):
despre singurătate și diferențele care ne aduc împreună

Băiețelul Ren ajunge discipolul unei bestii ciudate, cu înfățișare de urs, după ce fuge de familia sa. Prins în Regatul Bestiilor, se dedică luptelor și kendo-ului alături de Kumatetsu, crescând și ducând o viață distractivă în lumea bestiilor, în ciuda ochilor suspicioși din jurul lui.

Pentru a putea fi fericit, Ren trebuie să se împace cu trecutul lui și să aleagă lumea în care vrea să trăiască. Alegerea nu e ușoară, mai ales când simte că oamenii l-au trădat, iar bestiile nu-l vor accepta niciodată.

Bakemono no Ko prezintă lumea bestiilor și a oamenilor ca două universuri complet diferite, în care se întâmplă nenorociri atunci când se întrepătrund. Soarta tuturor stă în mâna unui băiat care trebuie să găsească mai întâi armonia din interiorul lui.

Kaguya-hime no Monogatari (The Tale of The Princess Kaguya, 2013, r. Isao Takahata):
despre datorie și nostalgiile sufletului

Bazat pe una dintre cele mai vechi povești japoneze scrise, Povestea tăietorului de bambus, filmul urmărește viața unei fetițe găsite într-o tulpină de bambus și interacțiunea ei cu condiția umană. Ea este crescută de un cuplu de bătrâni, care o privesc ca pe o prințesă. Din păcate, pe cât de fericită pare întreaga ei viață, pe atât de multă suferință se strecoară în inima prințesei Kaguya, copleșită de responsabilitățile sale.

Povestea tratează cu delicatețe și măiestrie, prin intermediul unui basm supranatural, condiția de om și rolul lui în viață.

IZANAGI – Japanese Film Festival este un proiect ce dorește să promoveze cultura japoneză, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii, prin proiecții de filme animate japoneze, conferințe și dezbateri adresate atât unui public pasionat, cât și unui public dornic de cunoaștere. Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă.