IZANAGI – Japanese Film Festival (IV)

Din martie, festivalul de animație japoneză IZANAGI revine în patru cinematografe din țară pentru a IV-a ediție, cu tema distopia. Pasionații de cultură japoneză, science-fiction și filosofie vor putea viziona filme apreciate și iubite la nivel mondial, precum Akira, Nausicaä of the Valley of the Wind sau Ghost in the Shell 2: Innocence.

Partenerul principal al IZANAGI 2024 este EXACT TRAVEL.


orașe:

❤️ 1-3 martie 2024: București (Cinemateca Eforie)
❤️ 9-10 martie 2024: Cluj (Cinema Victoria)
❤️ 16-17 martie 2024: Timișoara (Cinema Timiș)
❤️ 30-31 martie 2024: Iași (Cinema Ateneu)

program:
vineri (doar București):
📽 ora 19:00: Nausicaä of the Valley of the Wind / Kaze no Tani no Nausicaä (1984, r. Hayao Miyazaki, 117’, 12+) + gala de deschidere | cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România

sâmbătă:
📽 ora 14:30: Patema Inverted / Sakasama no Patema (2013, r. Yasuhiro Yoshiura, 98’, AG) | adoptat de NoctisArt
📽 ora 17:00: Metropolis (2001, r. Rintarô, 113’, 12+) | adoptat de HobbyCustom
📽 ora 20:00: Akira (1988, r. Katsuhiro Ôtomo, 124’, 15+) | adoptat de Exact Travel

duminică:
📽 ora 12:00: Digimon Adventure 02: The Beginning (2023, r. Tomohisa Taguchi, 87’, AG) | PROIECȚIE SPECIALĂ 
📽 ora 14:00: Nausicaä of the Valley of the Wind / Kaze no Tani no Nausicaä (1984, r. Hayao Miyazaki, 117’, 12+) | cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România
📽 ora 17:00: Ghost in the Shell 2: Innocence (2004, r. Mamoru Oshii, 100’, 15+) | adoptat de Exact Travel
⭐ ora 18:45: dezbatere
📽 ora 20:00: Memories (1995, r. Kôji Morimoto, Tensai Okamura, Katsuhiro Ôtomo, 113’, 15+) | adoptat de Exact Travel

1. Accesul la eveniment se face pe baza biletului achiziționat. Locurile în sală sunt garantate până cu 5 minute înainte de începerea evenimentului. După începerea filmului, pentru a nu strica experiența de vizionare a spectatorilor, accesul în sală este restricționat. În cazul neprezentării la proiecție sau întârzierii, nu se va returna contravaloarea biletului. Cost bilete: 20 RON bilet | 15 RON bilet student | 25 RON bilet la eveniment | 110 RON abonament. CLUJ: Biletele de student sunt disponibile doar la casieria cinematografului, 17 RON / bilet.
2. Abonamentul permite accesul la toate proiecțiile din festival. Deținerea unui abonament nu garantează accesul la proiecții. Deținătorul său trebuie să-și facă rezervare, în mod gratuit, prin platforma de ticketing, la proiecții. CLUJ: Locurile sunt rezervate automat din sistem și vor fi repartizate înainte de fiecare proiecție, la casieria cinematografului.
3. Filmele au sunetul original, în japoneză, și subtitrare în limba română.
4. Vă rugăm, pentru a avea cu toții o experiență de cinema cât mai bună, nu intrați în sală cu mâncare, închideți telefoanele mobile și nu vorbiți în timpul proiecției.
5. Prin înscrierea la eveniment, confirmați că sunteți de acord ca datele dumneavoastră să fie stocate de IZANAGI – Japanese Film Festival în scopul comunicării despre festival și proiectele noastre. Pe durata evenimentului, se va filma și se vor face fotografii. Prezența dumneavoastră reprezintă acordul ca aceste materiale să fie folosite de organizator în scopuri de promovare.

Omenirea este fascinată de necunoscut, de viitor, de ce ar putea fi și ce-ar fi dacă. Lumi ideale și lumi de coșmar, utopii și distopii. Când ne gândim la lumi distopice, ne gândim la societăți apăsate de frică, tiranie, în care avansul tehnologiei a dus umanitatea într-un scenariu terifiant. Filmele din selecție urmăresc aceste teme și le portretizează în moduri unice.

CAMPANII

Câștigă o excursie în Japonia cu EXACT TRAVEL!

FILME

Akira 
(1988, r. Katsuhiro Ôtomo)
despre umanitate și putere

Shōtarō Kaneda este liderul unei bande de motocicliști ce străbate străzile distopicului Neo-Tokyo, la 31 de ani după ce vechiul oraș Tokyo fusese distrus în Al Treilea Război Mondial. În mijlocul unei societăți devorate de corupție, proteste antiguvern și terorism, prietenul cel mai bun al protagonistului, Tetsuo Shima, e implicat într-un accident bizar. La scurt timp, Tetsuo observă că are puteri ce l-ar putea îndepărta de statutul său de om. Povestea urmărește evoluția personajelor centrale și a modului în care omenirea reacționează în fața fricii.

TRAILER: link
BILETE: BUCUREȘTI | CLUJ | TIMIȘOARA | IAȘI
filmul este proiectat cu sprijinul EXACT TRAVEL

Ghost in the Shell 2: Innocence
(2004, r. Mamoru Oshii)
despre a fi sau a nu fi uman

Innocence, continuarea filmului Ghost in the Shell din 1995, ne readuce în universul cyberpunk al lui Mamoru Oshii, unde granița dintre umanitate și tehnologie începe să dispară. Togusa și Batou sunt însărcinați să investigheze o serie de morți cauzate de gynoizi – roboți femei creați pentru satisfacerea plăcerilor trupești. Cei doi detectivi ajung să se confrunte cu numeroase situații în care nu mai pot distinge binele de rău și realitatea de iluzie. Filmul reușește să se ridice la nivelul predecesorului său, purtându-ne din nou în lumea bizară a unui viitor distopic.

TRAILER: link
BILETE: BUCUREȘTI | CLUJ | TIMIȘOARA | IAȘI

Memories
(1995, r. Kôji Morimoto, Tensai Okamura, Katsuhiro Ôtomo)
despre scenarii inimaginabile

Memories este un film science-fiction de antologie, bazat pe trei povești scurte ale lui Katsuhiro Ôtomo. Cele trei scurtmetraje din antologie sunt: Kanojo no Omoide (Magnetic Rose, r. Kôji Morimoto), Saishū-heiki (Stink Bomb, r. Tensai Okamura) și Taihô no Machi (Cannon Fodder, r. Katsuhiro Ôtomo). Poveștile propun ipoteze inedite despre lumi distopice, comentând asupra unor aspecte profunde ale vieții.

Magnetic Rose se concentrează pe echipajul unei nave spațiale numite Corona, aflată în misiune când interceptează un semnal S.O.S. Urmărindu-l, echipajul ajunge la un cimitir de nave spațiale care gravitează în jurul unei stații uriașe. Noua descoperire le pune tuturor viața în pericol.

Stink Bomb urmărește povestea unui tehnician de laborator pe nume Nobuo Tanaka, ce înghite din greșeală o pastilă ce se dovedește a fi o armă biologică. Imediat ce a înghițit-o, corpul lui Tanaka începe să emită o odoare groaznică, ce omoară orice ființă din jur.

Cannon Fodder ne transpune într-un oraș echipat cu zeci de tunuri, care se află într-un război continuu. Inamicul este un oraș mișcător despre care nimeni nu știe cu adevărat dacă există, pentru că nu îl pot vedea de fumul gros de tun.

TRAILER: link
BILETE: BUCUREȘTI | CLUJ | TIMIȘOARA | IAȘI

Metropolis 
(2001, r. Rintarô)
despre roboți și oameni

Regizat de Rintarô, cu un scenariu scris de Katsuhiro Ôtomo și bazat pe o poveste de Osamu Tezuka, Metropolis este rețeta perfectă a unei drame cyberpunk. Avem în prim-plan orașul multistratificat Metropolis, unde oamenii și roboții conviețuiesc într-o societate coruptă. Shunsaku Ban și Kenichi Shikishima sunt noi în acest oraș bizar și prin ochii lor descoperim conflictele sociale și comploturile sinistre ce implică utilizarea roboților de către clasa politică. Filmul reușește să discute într-un mod inedit probleme profunde ce implică umanitatea și progresul tehnologic.

TRAILER: link
BILETE: BUCUREȘTI | CLUJ | TIMIȘOARA | IAȘI
filmul este proiectat cu sprijinul HOBBY CUSTOM

Nausicaä of the Valley of the Wind
(1984, r. Hayao Miyazaki)
despre schimbare și valoarea unei vieți

Nausicaä of the Valley of the Wind are loc într-o lume post-apocaliptică, în care Pământul este afectat de un război devastator și transformat în ceea ce personajele numesc Jungla Toxică. Nausicaä este prințesa Văii Vânturilor și are abilitatea de a comunica cu creaturile din Jungla Toxică. Când o navă plină de oameni din altă regiune se prăbușește în Vale, începe o confruntare între cei care vor să protejeze ecosistemul fragil și cei ce vor să-l distrugă. Nausicaä of the Valley of the Wind este un film ce trebuie văzut pentru a înțelege felul în care Hayao Miyazaki abordează relația omului cu natura.

TRAILER: link
BILETE: BUCUREȘTI | CLUJ | TIMIȘOARA | IAȘI

Patema Inverted
(2013, r. Yasuhiro Yoshiura)
despre perspectivă

Patema Inverted propune o ipoteză fantastică: cum ar fi dacă, într-un viitor relativ apropiat, în 2067, oamenii ar putea folosi energia gravitațională și ar încerca să facă experimente cu ea? Filmul ne spune că experimentele ar eșua, lumea așa cum o știm divizându-se în două, cu forțe gravitaționale inversate: o lume la suprafața pământului și alta sub pământ. În aceste condiții se întâlnesc Patema și Eiji, doi adolescenți din lumi diferite, care află împreună secretele întunecate ale universului lor.

TRAILER: link
BILETE: BUCUREȘTI | CLUJ | TIMIȘOARA | IAȘI
filmul este proiectat cu sprijinul NoctisArt

Digimon Adventure 02: The Beginning
(2023, r. Tomohisa Taguchi)
despre prietenie într-o lume digitală
– PROIECȚIE SPECIALĂ –

Digimon revine cu o poveste nouă, care îl are în prim-plan pe Rui Owada. El susține că este primul om care a avut un prieten Digimon. În același timp, în lumea reală apare un Digimon bizar pe nume Ukkomon, care vrea ca fiecare persoană din lume să aibă un partener Digimon, astfel pornind o serie de evenimente care vor să ofere răspunsuri pe care toți fanii le așteptau. Seria Digimon este una dintre cele mai iubite și longevive din universul anime, cu începuturile în 1997. Digimonii populează Lumea Digitală, un univers paralel care își are originile în mai multe rețele de comunicare de pe Pământ. Filmul este adus în România de Bad Unicorn.

TRAILER: 
link
BILETE: BUCUREȘTI | CLUJ | TIMIȘOARA | IAȘI
filmul este proiectat în parteneriat cu Bad Unicorn

IZANAGI – Japanese Film Festival a început în 2019 cu scopul de a aduce pe marile ecrane filme anime și s-a bucurat de un succes masiv atât în București, cât și în celelalte orașe din țară, cu numeroase proiecții sold-out și peste 7500 de spectatori în 2023. Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii. Printre temele abordate se află conștiința și inteligența artificială, războiul și memoria traumatică, iubirea, spiritualitatea.