IZANAGI – Japanese Film Festival, 4-6 martie 2022
ediția a II-a: anime și iubire


Festivalul de animație japoneză IZANAGI revine în weekendul 4-6 martie 2022,
la Cinemateca Eforie din București, cu filme de Makoto Shinkai și Mamoru Hosoda.

program:

4.03.2022, vineri:
ora 19:00: Kimi no Na wa / Your Name (2016, r. Makoto Shinkai, 106’) | cu sprijinul Ambasadei Japoniei și CSRJ-AH

05.03.2022, sâmbătă:
ora 10:00: Ookami Kodomo Ame to Yuki / Wolf Children (2012, r. Mamoru Hosoda, 117’) | adoptat de Japomania
ora 13:00: Ryū to Sobakasu no Hime / Belle (2021, r. Mamoru Hosoda, 120’) | cu sprijinul Bad Unicorn
ora 16:00: Koe no Katachi / A Silent Voice (2016, r. Naoko Yamada, 130’) | adoptat de Cărturești
ora 19:00: Kotonoha no Niwa / The Garden of Words (2013, r. Makoto Shinkai, 46’) | adoptat de Movster.ro
                 + Hotarubi no Mori e / Into the Forest of Fireflies’ Light (2011, r. Takahiro Mori, 45’) | adoptat de NoctisArt
ora 20:30: dezbatere cu Alice Teodorescu despre anime și iubire

06.03.2022, duminică:
ora 10:00: Koe no Katachi / A Silent Voice (2016, r. Naoko Yamada, 130’) | adoptat de Cărturești
ora 13:00: Kimi no Na wa / Your Name (2016, r. Makoto Shinkai, 106’) | cu sprijinul Ambasadei Japoniei și CSRJ-AH
ora 16:00: Mimi wo Sumaseba / Whisper of the Heart (1995, r. Yoshifumi Kondo, 111’) | adoptat de Japanos
ora 19:00: Ookami Kodomo Ame to Yuki / Wolf Children (2012, r. Mamoru Hosoda, 117’) | adoptat de Japomania

Accesul la eveniment este gratuit, pe baza rezervării unui bilet. Filmele au subtitrare în limba română.
Accesul se face respectând legislația în vigoare privind situația epidemiologică din perioada 4-6 martie 2022, pe baza certificatului verde.
Prin înscrierea la eveniment, confirmați că sunteți de acord ca datele dumneavoastră să fie stocate de IZANAGI – Japanese Film Festival în scopul comunicării despre festival și proiectele noastre. Pe durata evenimentului, se va filma și se vor face fotografii. Prezența dumneavoastră reprezintă acordul ca aceste materiale să fie folosite de organizator în scopuri de promovare.

Ultimii ani au reprezentat o provocare pentru întreaga umanitate: ne-am confruntat cu boală, dezbinare, ură, moarte și scenarii apocaliptice prin care nu credeam că vom trece vreodată. Unii dintre noi au pierdut oameni dragi, alții au găsit cu greu puterea de a merge mai departe. Cuprinși de frică și incertitudine, de îndoiala că ne vom putea întoarce la normal, e ușor să uităm de lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru noi.

Din dorința de a reaminti publicului ceea ce ne unește și ne face oameni, echipa IZANAGI a hotărât ca tema ediției de anul acesta să fie iubirea: iubirea pentru familie, pentru prieteni, iubirea romantică, iubirea de aproape, iubirea de sine. Astfel, au fost selectate șapte filme care cheamă spectatorii să (re)descopere iubirea în toate instanțele vieții, atât reale, cât și fantastice.

Prima proiecție din cadrul festivalului va fi Kimi no Na wa (Your Name / Numele tău, 2016, r. Makoto Shinkai), ce urmărește povestea de dragoste dintre doi adolescenți: Mitsuha și Taki. Cei doi visează că se află unul în corpul celuilalt, deși nu s-au cunoscut niciodată: el e un licean din Tokyo, ea se află într-un orășel îndepărtat. Povestea celor doi, presărată de momente tragice, dar și comice, prezintă iubirea ca o forță ce leagă generații și trece prin timp și mit pentru a se împlini.

Tot de la Makoto Shinkai este inclus în selecție și Kotonoha no Niwa (The Garden of Words / Grădina cuvintelor, 2013). Filmul urmărește prietenia bizară dintre un licean de 15 ani și o profesoară de 27 de ani și prezintă iubirea ca așteptare, speranță și neîmplinire, încadrată în frumusețea de nedescris a parcului Shinjuku Gyoen din Tokyo.

Într-o notă asemănătoare, urmează Hotarubi no Mori e (Into the Forest of Fireflies’ Light / Spre pădurea licuricilor, 2011, r. Takahiro Mori). Filmul arată iubirea imposibilă dintre Hotaru și Gin, un spirit cu formă umană, care, dacă este atins de un om, va dispărea. Având ca temă principală ideea de a nu fi trist că s-a terminat, ci a te bucura că s-a întâmplat, Hotarubi no Mori e ne ajută să vedem bucuria și recunoștința atunci când subiectul iubirii noastre nu mai este prezent.

Într-un ton mai vesel, parte din selecție este și unul dintre clasicele Ghibli, Mimi wo Sumaseba (Whisper of the Heart / Șoaptele inimii, 1995, r. Yoshifumi Kondo), un film despre speranța pe care o poate sădi iubirea într-o inimă tânără. Filmul urmărește întâlnirea dintre o fată care iubește cărțile și vede întreaga ei lume printr-o poveste și un băiat care a citit toate cărțile înaintea ei, pentru a-i atrage atenția. Tema filmului sunt puterea și drumul pe care iubirea ți le poate arăta când viața pare că nu are un scop.

Următoarele titluri, care ating, pe lângă tema iubirii, subiecte contemporane și fantastice, sunt filmele lui Mamoru Hosoda: Ookami Kodomo Ame to Yuki (Wolf Children / Copiii-lup: Ame și Yuki, 2012) și Ryū to Sobakasu no Hime / Belle (2021), cel mai recent film al regizorului, care a avut premiera în România anul acesta.

Ookami Kodomo Ame to Yuki este povestea plină de căldură a Hanei, care și-a pierdut soțul vârcolac într-un accident și care este nevoită să-și crească copiii-lup departe de vederea oamenilor, în același timp oferindu-le libertatea de a fi ei înșiși. Filmul ne amintește de importanța familiei și iubirea nemărginită a unei mame pentru copiii ei.

Belle (2021), anime-ul sci-fi distribuit oficial și în România, care a atins locul 3 în box-office la puțin timp de la lansare, este o proiecție specială, în colaborare cu Bad Unicorn, partener al festivalului. Filmul explorează nevoia oamenilor de a fugi într-o realitate virtuală pentru a nu se confrunta cu oamenii din jur și cu propria suferință, având-o ca personaj principal pe Suzu/Belle. Ea descoperă puterea sacrificiului și tăria pe care o are în ea odată ce își permite să-și deschidă sufletul către iubirea celor din jur.

În cele din urmă, este inclusă o poveste tragică, semnată de Naoko Yamada, Koe no Katachi (A Silent Voice / Forma vocii tale, 2016). Koe no Katachi urmărește interacțiunea dintre o fată surdă și băiatul care obișnuia să o hărțuiască în copilărie, alături de sentimentele de vină și efectele pe care experiențele din copilărie le-au avut asupra celor doi și a celor din jur. Pe cât de dureros, pe atât de frumos, subiectul filmului ne aduce aminte de blândețea și înțelegerea cu care trebuie să-i tratăm pe cei din jurul nostru, dar și de provocarea de a trăi în era social media.

Pentru a aprofunda subiectele propuse în această ediție, festivalul o are alături pe Alice Teodorescu și vă invită la o dezbatere sâmbătă, 5 martie. Alice este doctor în științele comunicării, specialist în studii culturale și autoarea cărții Japanmania în spațiul cultural românesc. Dezbaterea își propune să atingă subiecte precum înțelegerea modului în care este percepută iubirea în spațiul japonez și cel autohton și importanța acestui sentiment atât la nivel intrinsec, personal, cât și la nivel colectiv, în societate.

IZANAGI – Japanese Film Festival este un proiect ce dorește să promoveze cultura japoneză, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii, prin proiecții de filme animate japoneze, conferințe și dezbateri adresate atât unui public pasionat, cât și unui public dornic de cunoaștere. Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă.

Kimi no Na wa (Your Name / Numele tău, 2016, r. Makoto Shinkai):
despre iubirea care trece dincolo de granițele spațiului și timpului

Mitsuha Miyamizu este o școlăriță dintr-un oraș micuț, Itomori, care își dorește din tot sufletul să scape din locul natal și să trăiască în orașul visurilor ei, Tokyo. Viața ei ia o întorsătură neprevăzută în momentul în care, inexplicabil și incontrolabil, mintea ei se transpune în corpul unui băiat, Taki Tachibana. Își dă seama repede că este un fenomen biunivoc și că băiatul este transpus în corpul ei.

Cei doi se străduiesc să păstreze armonia vieții lor, comunicând și oferindu-și instrucțiuni prin mesaje. Însă, când Taki vrea să meargă la Mitsuha, să o întâlnească față în față, realizează că a pornit într-o călătorie în necunoscut, care-i va demonstra că legătura dintre ei e mai puternică decât orice barieră impusă de spațiu sau timp.

Kotonoha no Niwa (The Garden of Words / Grădina cuvintelor, 2013, r. Makoto Shinkai):
despre tristețe, singurătate și nevoia de a învăța să mergi pe propriile picioare

Filmul se concentrează pe viața lui Takao Akizuki, un adolescent de 15 ani, care visează să devină pantofar. El întâlnește o misterioasă femeie de 27 de ani, Yukari Yukino, și își fac un obicei de a se întâlni în zilele cu ploaie în fascinantul parc Shinjuku Gyoen din Tokyo, Takao chiulind de la ore, iar Yukari fugind de muncă și problemele din viața personală. Deși Yukari nu dezvăluie nimic despre ea, Takao îi povestește despre visurile și viața lui, creând astfel o prietenie bizară, care îi învață pe amândoi să meargă din nou, prietenie hrănită de nevoia celor doi de conexiune.

O poveste încadrată maestruos de motive tradiționale japoneze și poezie, Kotonoha no Niwa meditează asupra felului în care oamenii nu se maturizează armonios și, indiferent de vârstă, pot fi legați de aceleași gânduri și frământări.

Hotarubi no Mori e (To the Forest of Fireflies’ Light / Spre pădurea licuricilor, 2011, r. Takahiro Mori):
despre așteptare, pierdere și puterea de a accepta ce nu poți schimba

Personajul principal din Hotarubi no Mori e este Hotaru Takegawa, o fată de șase ani, care se pierde în pădurea plină de spirite a Zeului-Munte. Plângând de frică, ea este ajutată de un băiat pe nume Gin. Curând, aflăm că Gin este de fapt un spirit din acea pădure, care, dacă este atins de un om, va dispărea.

Cei doi devin din ce în ce mai apropiați pe măsură ce anii trec, Hotaru venind să-l viziteze în fiecare vară. Atunci când sentimentele lor iau o întorsătură romantică, relația lor este pusă la încercare de singura regulă care îi desparte.

Mimi wo Sumaseba (Whisper of the Heart / Șoaptele inimii, 1995, r. Yoshifumi Kondo):
despre speranță și drumuri noi, luminate de iubire

Shizuku Tsukishima este o fată de 14 ani care iubește cărțile și scrie versuri în timpul liber. La un moment dat, observă că pe cardurile de împrumut ale tuturor cărților pe care le citește apare numele Seiji Amasawa. Shizuku devine intrigată de băiatul care citise totul înaintea ei și încearcă să-l caute. Coincidența face ca într-o zi Shizuku să urmărească o pisică ce o conduce la magazinul de antichități al bunicului lui Seiji.

Cei doi tineri se împrietenesc și Shizuku începe căutarea propriului drum atunci când află care este cel mai mare vis al lui Seiji. Povestea celor doi este un basm despre cum persoana potrivită la momentul potrivit ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine și ne oferă încrederea că putem mai mult.

Ookami Kodomo Ame to Yuki (Wolf Children / Copiii-lup: Ame și Yuki, 2012, r. Mamoru Hosoda):
despre puterea familiei și iubirea nemărginită a unei mame

Hana este studentă la facultate și într-o zi observă un bărbat misterios care merge la cursuri, deși nu este student. Se îndrăgostesc unul de celălalt și, după ce legătura lor devine mai strânsă, Hana află că bărbatul este de fapt un vârcolac. Cu toate acestea, iubirea Hanei nu este clintită și cei doi întemeiază o familie.

După nașterea celui de-al doilea copil, bărbatul moare într-un accident și Hana trebuie să-i crească singură pe fetița Yuki și băiatul Ame. Fără să poată cere ajutorul nimănui și fără să poată divulga secretul copiilor-lup, Hana dă tot ce poate să crească cei doi copii cât mai bine. Copiii-lup: Ame și Yuki este o poveste emoționantă despre sacrificiile pe care o mamă le poate face pentru copiii ei și greutățile prin care trece pentru a-i crește liberi și sănătoși într-o lume potrivnică.

Ryū to Sobakasu no Hime (Belle, 2021, r. Hosoda Mamoru):
despre regăsire și iubirea de sine

Suzu este o fată timidă, tristă, fără foarte mulți prieteni. Marcată de moartea mamei ei la o vârstă fragedă, Suzu se străduiește să treacă de la o zi la alta. Viața ei se schimbă când intră în lumea virtuală U, unde își creează un avatar popular și iubit de toți utilizatorii pentru vocea sa, Belle. Într-o zi, concertul lui Belle este întrerupt de un grup care vânează Bestia, un avatar misterios din U, extrem de violent și greu de înțeles.

Din acest punct, Belle pornește în misiunea de a afla cine este Bestia, drum care îi permite să se redescopere pe ea însăși, pe oamenii din jurul ei și să găsească frumusețea din propria persoană. Pe cât de dureros, pe atât de frumos, subiectul filmului ne aduce aminte de blândețea și înțelegerea cu care trebuie să-i tratăm pe cei din jurul nostru, dar și de provocarea de a trăi în era social media, unde suntem nevoiți să ne arătăm perfecți.

Koe no Katachi (A Silent Voice / Forma Vocii Tale, 2016, r. Naoko Yamada):
despre remușcare și iertare

Koe no Katachi, probabil cel mai greu film din cadrul festivalului, urmărește fenomenul de bullying și efectele negative pe care le are asupra tuturor celor implicați. Filmul începe cu Shouya Ishida, un tânăr din școala primară care, alături de colegii lui, hărțuiesc și râd de noua colegă transferată, Shouko Nishimiya.

Shouko suferă de probleme de auz și, curând, este transferată la altă școală, nemaiputând suporta hărțuielile. Întreaga vină cade pe Shouya Ishida, care este blamat permanent în urma evenimentului. Măcinat de vină și remușcări, liceanul Shouya hotărăște să o caute pe Shouko pentru a-și cere scuze și pentru a-și răscumpăra greșelile. Cu toate astea, drumul nu este ușor și se împiedică adesea de suferința enormă lăsată în urmă.