IZANAGI – Japanese Film Festival:
RETROSPECTIVA

IZANAGI – Japanese Film Festival pornește prin țară în lunile noiembrie și decembrie cu o retrospectivă încărcată cu filme animate japoneze apreciate la nivel mondial. Pasionații de cultură japoneză se vor putea bucura pe marele ecran de filme precum Grave of the Fireflies, Ghost in the Shell sau Spirited Away.


orașe:

❤️ 11-12 noiembrie 2023: București (Cinemateca Eforie)
❤️ 18-19 noiembrie 2023: Timișoara (Cinema Timiș)
❤️ 25-26 noiembrie 2023: Iași (Cinema Ateneu)
❤️ 9-10 decembrie 2023: Cluj (Cinema Victoria)

program:
sâmbătă:
📽 ora 13:00: Kaguya-hime no Monogatari / The Tale of Princess Kaguya (2013, r. Isao Takahata, 137’) | adoptat de Takumi
📽 ora 16:00: Sen to Chihiro no kamikakushi / Spirited Away (2001, r. Hayao Miyazaki, 125′) | cu sprijinul CSRJ-AH
📽 ora 19:00: Mononoke-hime Princess Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki, 134’, 12+) | cu sprijinul Ambasadei Japoniei

duminică:
📽 ora 10:00: Ôkami kodomo no Ame to Yuki Wolf Children (2012, r. Mamoru Hosoda, 117’) | adoptat de NoctisArt
📽 ora 13:00: Kimi no na wa / Your Name (2016, r. Makoto Shinkai, 106′) | adoptat de Cărturești
📽 ora 16:00: Ghost in the Shell (1995, r. Mamoru Oshii, 83′, 12+)
⭐ [TM, IS, CJ] ora 17:30: Q&A cu echipa festivalului: Antonia Ivanciu (directorul artistic) și Cosmin Tița (directorul executiv)
📽 ora 19:00: Hotaru no haka / Grave of the fireflies (1988, r. Isao Takahata, 89’, 12+)

1. Accesul la eveniment se face pe baza biletului achiziționat. Locurile în sală sunt garantate până cu 5 minute înainte de începerea evenimentului. După începerea filmului, pentru a nu strica experiența de vizionare a spectatorilor, accesul în sală este restricționat. În cazul neprezentării la proiecție sau întârzierii, nu se va returna contravaloarea biletului.
2. Abonamentul permite accesul la toate proiecțiile din festival. Deținerea unui abonament nu garantează accesul la proiecții. Deținătorul său trebuie să-și facă rezervare, în mod gratuit, prin platforma de ticketing, la proiecții. CLUJ: Abonamentele sunt disponibile doar la casieria Cinema Victoria, cu plata cash sau card.
3. Filmele au sunetul original, în japoneză, și subtitrare în limba română.
4. Vă rugăm, pentru a avea cu toții o experiență de cinema cât mai bună, nu intrați în sală cu mâncare, închideți telefoanele mobile și nu vorbiți în timpul proiecției.
5. Prin înscrierea la eveniment, confirmați că sunteți de acord ca datele dumneavoastră să fie stocate de IZANAGI – Japanese Film Festival în scopul comunicării despre festival și proiectele noastre. Pe durata evenimentului, se va filma și se vor face fotografii. Prezența dumneavoastră reprezintă acordul ca aceste materiale să fie folosite de organizator în scopuri de promovare.

Festivalul dedicat animației japoneze IZANAGI a început în 2019 ca răspuns la dorința comunității de a vedea filme anime în cinematografe și s-a bucurat de un real succes, toate proiecțiile din toate edițiile fiind sold out. Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii. Printre temele abordate se află conștiința și inteligența artificială, războiul și memoria traumatică, iubirea, spiritualitatea.

Kaguya-hime no Monogatari (The Tale of The Princess Kaguya, 2013, r. Isao Takahata)

Bazat pe una dintre cele mai vechi povești japoneze scrise, Povestea tăietorului de bambus, filmul urmărește viața unei fetițe găsite într-o tulpină de bambus și interacțiunea ei cu condiția umană. Ea este crescută de un cuplu de bătrâni, care o privesc ca pe o prințesă. Din păcate, pe cât de fericită pare întreaga ei viață, pe atât de multă suferință se strecoară în inima prințesei Kaguya, copleșită de responsabilitățile sale.

Sen to Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away2001, r. Hayao Miyazaki)

Chihiro nu e împăcată cu faptul că părinții ei au decis să se mute în zona rurală. În drumul spre noua casă, se rătăcesc și ajung în ceea ce părea a fi un parc de distracții abandonat, unde lucrurile iau o întorsătură supranaturală. Familia intră pe un tărâm al spiritelor, unde părinții lui Chihiro sunt pedepsiți pentru lăcomie, iar ea e nevoită să găsească de una singură o cale de scăpare.

Mononoke-hime (Princess Mononoke, 1997, r. Hayao Miyazaki)

Prințul Ashitaka provine dintr-un trib persecutat, care trăiește în armonie cu legile naturii. El este nevoit să-și părăsească oamenii pentru a căuta un leac pentru un blestem abătut asupra sa.

În călătoria lui, Ashitaka ajunge să fie prins într-un conflict dintre oamenii ce exploatează pădurile și zeii care vor să le apere și au jurat răzbunare. Ashitaka trebuie să-și păstreze calmul și să convingă cele două părți că războiul nu rezolvă nicio problemă. Blestemul îi amenință în permanență viața și se dovedește că a câștiga încrederea celor două părți e mai greu decât ar fi părut.

Ôkami kodomo no Ame to Yuki (Wolf Children, 2012, r. Mamoru Hosoda)

Hana este studentă la facultate și într-o zi observă un bărbat misterios care merge la cursuri, deși nu este student. Se îndrăgostesc și, după ce legătura lor devine mai strânsă, Hana află că bărbatul este, de fapt, un vârcolac. Cu toate acestea, iubirea Hanei pentru el rămâne neclintită și cei doi întemeiază o familie. După nașterea celui de-al doilea copil, bărbatul moare într-un accident și Hana trebuie să-i crească singură pe fetița Yuki și băiatul Ame. Copiii-lup: Ame și Yuki este o poveste emoționantă despre sacrificiile pe care o mamă le poate face pentru copiii ei și greutățile prin care trece pentru a-i crește liberi și sănătoși într-o lume potrivnică.

Kimi no na wa (Your Name, 2016, r. Makoto Shinkai)

Protagonista filmului este Mitsuha Miyamizu, o școlăriță dintr-un oraș micuț, Itomori, care își dorește din tot sufletul să scape din locul natal și să trăiască în orașul visurilor ei, Tokyo. Viața ei ia o întorsătură neprevăzută în momentul în care, inexplicabil și incontrolabil, mintea ei se transpune în corpul unui băiat, Taki Tachibana. Își dă seama repede că este un fenomen biunivoc și că băiatul este transpus în corpul ei. 

Cei doi se străduiesc să păstreze armonia vieții lor, comunicând și oferindu-și instrucțiuni prin mesaje. Însă, când Taki vrea să meargă la Mitsuha, să o întâlnească față în față, realizează că a pornit într-o călătorie spre necunoscut, care-i va demonstra că legătura dintre ei e mai puternică decât orice barieră impusă de spațiu sau timp.

Ghost in the Shell (1995, r. Mamoru Oshii)

Povestea ne duce în viitor, într-un 2029 în care progresele tehnologice au ajuns la un nivel inimaginabil. Oamenii sunt conectați la rețea și folosesc componente cibernetice pentru a-și spori abilitățile. Motoko Kusanagi este un astfel de om. Întreaga ei conștiință a fost transferată într-un corp artificial, de titanium. Când un hacker perturbă echilibrul națiunilor și al rețelei, Kusanagi începe să-și pună întrebări despre identitate și existență.

Hotaru no haka (Grave of the fireflies, 1988, r. Isao Takahata)

Filmul are la bază o poveste despre cel de-Al Doilea Război Mondial scrisă de Akiyuki Nosaka. Filmul reușește prin animație să sublinieze cruzimea războiului și rezultatele lui, privite prin ochii a doi frați care rămân orfani și încearcă să se sprijine unul pe altul în lupta pentru supraviețuire. În starea cumplită în care se află, moralul lor este susținut de un singur lucru: frumusețea licuricilor.